Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015

Ανασκόπηση 2014

Υπήρξαν και προηγούμενες χρονιές που σκεφτήκαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε αλλά πάντα το αφήναμε για την επόμενη. Λέγαμε, έχουμε τόσο λίγα να γράψουμε..... Είμαστε σίγουροι, ευελπιστούσαμε πως την χρονιά που θα ακολουθήσει θα αλλάξουν οι νοοτροπίες προς το καλύτερο, ή μάλλον προς αυτό που εμείς θεωρούμε καλύτερο.
Φέτος σκεφτήκαμε λίγο
διαφορετικά. Θεωρήσαμε πως κάνοντας μία ανασκόπηση, μέσα από αυτήν ίσως διακρίνουμε τα λάθη μας, ίσως γίνουμε καλύτεροι την επόμενη χρονιά, ίσως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την ιστιοπλοΐα ως άθλημα να μπορέσουμε να το χαρούμε περισσότερο και να προσελκύσουμε και άλλους να ασχοληθούν....

Η ανασκόπηση εστιάζει στην περιφέρεια Πατραϊκού  Κορινθιακού κυρίως αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να την συμπληρώσουμε με τις προτάσεις σας που θα αφορούν περιοχές τις Δυτικής Ελλάδος αφού σε αυτήν κυρίως εστιάζει το istioploikos.blogspot.gr.

Θα ξεκινήσουμε με την Ιστιοπλοΐα Ολυμπιακού τριγώνου και τις επιτυχίες 2 νεαρών ταλαντούχων αθλητών. Σημαντική στιγμή λοιπόν της χρονιάς που πέρασε, η κατάκτηση της 7ης θέσης στα κορίτσια από την Κωνσταντίνα Δανιά του ΑΙΟΡίου ΙΑΣΩΝ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4,7. Επίσης σημαντική και καθόλου εύκολη υπόθεση και η 16 θέση στα αγόρια του Βασίλη Καρπούζα του ΙΟΠατρών. Οι δυνατότητες και το ταλέντο των 2 παραπάνω αθλητών είναι σίγουρα για καλύτερες επιδόσεις που πιστεύουμε πως θα έρθουν στο μέλλον.

Στην ανοικτή θάλασσα τώρα, θα πρέπει να επισημανθεί πως ιδιαίτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στην περιοχή σε ομιλικό και αγωνιστικό επίπεδο αφού η επναδραστηριοποίηση του Ναυτικού Ομίλου Πατρών στον χώρο της ιστιοπλοΐας δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Τον ρόλο που ήρθε να παίξει ο ΝΟΠ στα ιστιοπλοικα δρώμενα τον έδειξε από πολύ νωρίς με την διοργάνωση του σεμιναρίου OFFSHORE SPECIAL SURVIVAL TRAINING COURSE το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 κυβερνήτες ιστιοπλόοι από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κέρκυρα, Καλαμάτα, Πάτρα, Αίγιο κ.α.) και εκπαιδεύτηκαν πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων δύσκολων και εξαιρετικά ακραίων καταστάσεων στην θάλασσα, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Στην συνέχεια, πολύ σημαντική στιγμή η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με συνδιοργανωτή τον Ι.Ο.Πατρών ο οποίος έδειξε πως όταν θέλει μπορεί. Προσωπική μου άποψη είναι πως οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά το επίπεδο θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο. Με καταλυτική παράμετρο όμως την γενικότερη οικονομική κρίση, σε κάθε περίπτωση ο ΙΟΠατρών απέδειξε πως μπορεί να αναλάβει μεγάλες διοργανώσεις. Για την ιστορία την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ORCi κατέλαβε ο Γεώργιος Ανδρεάδης του ΝΟΕλλάδος με το σκάφος ATALANTI XVI. Στο ΚΥΠΕΛΛΟ CLUB που έγινε παράλληλα με το Πανελλήνιο την 1η θέση κατέκτησε το σκάφος FILINTA των Αποστολόπουλου Παναγιώτη και Γιαννοπούλου Κωνσταντίνας του ΙΟΠατρών.

Υποχρέωση μας είναι να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε 2 από τα συμμετέχοντα σκάφη στην 26η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα  Ιονίου. Πρόκειται για τον Γιώργο Θεοδώρου του Ι.Ο.Πατρών και το πλήρωμα του, οι οποίοι με το σκάφος Ωκυρόη ήρθαν 1οι σε 2 από τις 3 ιστιοδρομίες του αγώνα και που μια άτυχη στιγμή τους έφερε μια 19η θέση η οποία τους στέρησε την κατάκτηση ης 1ης θέσης OVERALL.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον κυβερνήτη Κώστα Μαλαμή επίσης του Ι.Ο.Πατρών και το πλήρωμα του οι οποίοι με το σκάφος ΣΟΦΙΑ επέδειξαν ιδιαίτερη ναυτοσύνη, αφού εγκατέλειψαν τον αγώνα προκειμένου να βοηθήσουν παραπλέον αγωνιζόμενο σκάφος το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα (σπασμένο τιμόνι) σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για μας αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή της φετινής διοργάνωσης της οποίας το επίπεδο ήταν κάτω του μετρίου γεγονός που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού ο όμιλος της Κέρκυρας στο παρελθόν μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές διοργανώσεις.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η διοργάνωση του 1ου Κυπέλλου Φθινοπώρου που διοργάνωσε ο ΝΟΠατρών η οποία ήταν άρτια και με ιδιαίτερο συναγωνισμό μέχρι την τελευταία στιγμή παρ΄ όλες τις δυσκολίες στις οποίες δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε διότι δεν τιμούν ιδιαίτερα τον χώρο μας. Πιστεύουμε πως τέτοιες διοργανώσεις σηκώνουν σίγουρα ψηλά τον πήχη και ευελπιστούμε πως το 2015 θα δούμε τους καλύτερους δυνατούς αγώνες από τους ομίλους της περιοχής οι οποίοι θεωρούμε πως θα δείξουν τελικά δείγματα αφύπνισης.

Τέλος να αναφερθούμε στις ιδιαίτερες δυσκολίες σε θέματα ελλιμενισμού που αντιμετωπίζουν τα αγωνιστικά σκάφη. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό στην περιοχή του Αιγίου όπου σίγουρα η άγνοια και η αμετακίνητη θέση των όποιων διαχειριστών των θέσεων, αντικατοπτρίζει την κοινωνική κρίση στην οποία βρισκόμαστε και δημιουργεί προβλήματα ζωτικής σημασίας στον αθλητισμό και κατ΄επέκταση σε όλους μας.

Να θυμίσουμε πως δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι, ούτε επαγγελματίες του χώρου. Είμαστε μία παρέα ανθρώπων που αγαπάμε τον χώρο της ιστιοπλοΐας και το μόνο που θέλουμε είναι να την βλέπουμε να αναπτύσσεται Σε περίπτωση που κάτι έχουμε παραλείψει ή που κάπου θεωρείται πως κάποιον αδικούμε να είστε σίγουροι πως δεν γίνεται επίτηδες. Είμαστε άλλωστε ανοικτοί σε όποιες επισημάνσεις από μέρους σας......


6 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια που αναφερετε τους Μαλαμη και Θεοδωρου. Ξεχασατε να πειτε πως οι δυο αυτοι κυβερνητες δεν τιμηθηκαν ουτε απο τον ομιλο τους για το ηθος και την αγωνιστικοτητα τους. Αυτη η παρατηρηση ειναι κατα κοινη ομολογια ολων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό. Καλά έκανε όποιος το έγραψε που παρέλειψε όσα κακώς έγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιος είναι ο όμιλός τους? (μαλαμης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση. Ευχαριστούμε !!! Το διορθώνουμε και στο άρθρο. Είναι και οι δύο αθλητές του ΙΟΠατρών

      Διαγραφή
    2. Προφανώς υστερόβουλη αλλά και καταστροφική μισσαλλοδοξία. Αν δεν αναγνωρίζονται και δεν επιβραβέύονται ενεργειες οι οποίες προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι, αλλα ταυτόχρονα και τη ναυτική συνείδηση, τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Και οι λόγοι, συμπλεγματικοί....

      Διαγραφή